Aanvullende informatie

Aanvullende informatie over Mindfulness

Om te beginnen aan een aandachttraining moet het je aanspreken om met meditatie bezig te zijn. Het vraagt van je om stil te willen gaan zitten. Het lijkt simpel qua oefening, maar je moet de bereidheid hebben alles wat zich aan je voordoet rustig waar te leren nemen zonder in actie te komen. Het kan tegen je instinct ingaan. Het zijn geen ontspanningsoefeningen, alhoewel het soms wel dat effect kan hebben. Het is ook niet altijd leuk. Soms is het confronterend. Je wordt je meer bewust van je reacties. De verhoogde concentratie en opmerkzaamheid (mindfulness) en een andere manier van “coping” in moeilijke situaties, door niet direct te reageren en in actie te komen, maakt deze vorm van training zo waardevol.

We beginnen met concentratie, je richt je aandacht op een punt in je lichaam om er zeker van te zijn dat je je kan settelen in je lijf. Dit noemen we present zijn in het hier en nu. Je begint met je ogen dicht om je aandacht naar binnen te brengen. Als je dit gevoel in je lijf te pakken hebt kan je je gewaarzijn vergroten naar buiten en kan je proberen langzaam je ogen een beetje te openen zonder op iets te focussen. Als je afdwaalt of vast komt te zitten, ga je rustig weer terug en concentreer je je op je adem.

Je zelf verankeren in je lichaam, je concentratie vast kunnen houden en je gewaar blijven tesamen maken het mogelijk om verder te onderzoeken wat er in en om je heen gebeurt, zonder er in te verdwijnen of er in vast te raken.

Concentratie
Focus, geef aandacht aan

  • Zoek het object, kijk in de richting

Concentratie meditatie oefening

  • Vindt het object van aandacht
  • Houdt het object vast
  • Blijf erbij

Je komt altijd hindernissen tegen op deze weg

  • Luiheid : indolentie, gebrek aan interesse, geen motivatie.( Er is geen begrip over wat het voor je kan doen. Je hebt altijd je eigen wens om het te doen nodig.)
  • Ontmoediging : gevoel van onvermogen, inadequaat zijn. (Je hebt het nodig om je eigen identificaties te onderzoeken. Waarom zie ik mezelf als deze persoon?)
  • Aantrekking tot het negatieve : wat er niet is, ik voel me oncomfortabel, iets negatief maken. (Invloed van de animale instincten. Probeer de drift te begrijpen en de correctieve ervaring.)

Bij verlies van concentratie kunnen de volgende dingen gebeuren

1. mentale zwerftocht

je hoofd heeft het druk, je springt van het een op het ander
we zijn al vertrokken voordat we het weten
het aandacht trekken van de animale ziel
vrije associatie Tegengif: mindfulness, breng je aandacht terug naar je object.

2. opwinding/actie

het gevoel dat er teveel energie is, de opwinding trekt je weg
hyper, alertTegengif: haal even diep adem, soms moet je bewegen voor de
Meditatie, Yoga doen, relax je focus een beetje

3. Zakken van je aandacht

saai vinden
in slaap vallen
warrig hoofdTegengif: ramen open zetten voor meer lucht, witte parel in je buik.
visualiseren, je houding checken, ogen open doen, meer licht, soms
gaan staan, je ogen laten rollen
Het vermogen om je te concentreren manifesteert zich in je vermogen om te focussen op alles wat er gebeurt. Dit wordt het vermogen van mindfulness genoemd.

Mindfulness is gewaarzijn van moment tot moment van alles wat zich voordoet zonder er op in te gaan of het te verwerpen.
Je probeert niet iets te doen, te begrijpen, noch een voorkeur te hebben voor iets dat zich aan je voordoet.
Probeer zo open mogelijk te zijn.
Maar als er voorkeuren, oordelen of waarderingen of lichamelijke sensaties of gevoelens zich voordoen neem ze met de zelfde niet oordelende aandacht waar.
Je zult verdwaald raken en wegglijden, merk het op en kom weer terug.
Concentreer je opnieuw, wordt present en laat je aandacht vrij en open voor wat zich aandient.Tegengif: als je de weg kwijt raakt adem je diep totdat je weer genoeg gesetteld bent.Je lichte vriendelijke aandacht helpt je gewaar te zijn en je te realiseren dat je gewaarzijn er eerder is, dan de woorden die je er aan geeft.
Als je oefent met present/aanwezig zijn maak je je hoofd leeg en wordt de situatie helder en ben je in staat te rusten in jezelf.

Awake – aware – allowing –acknowledging

Voor meer Informatie: RosmanPsychologischConsult@gmail.com